Každým rokem vyrábíme s dětmi sirup proti kašli a nachlazení. Počítám, že to každý zná, ale kdyby ne…
Větší část tvoří Jitrocel, přidávám ale i Mateřídoušku a Sléz. Volně skládám – vrstvím do sklenice a prosypávám cukrem. Když je sklenice plná, zakopu na 3 týdny na stinném místě do země a označím kolíkem, abych pak za 3 týdny nekrtčila jinde. :-Vyklopím do velkého cedníku vyloženého látkovou plenkou a řádně vymačkám. Škoda každé kapičky. Poté sleji do skleniček (používám z tmavého skla po 200ml – koupíte volně v lékárně) a do hrdla sklenky kápnu trošku slivovice. Je to pojistka, že se sirup nezkazí. A opravdu vydrží celou zimu až do jarních dnů.
Skladuji v komoře u ostatních pokladů z léta . Zkuste ho také!